Hvad er de sundhedsmæssige fordele og ulemper ved vikarjob?

andre
2 kokke i restaurantkøkken

Post Tags

ss22

Vikarjob er blevet meget moderne. Ikke kun for arbejdsgivere, men også for folk, der ønsker et job, der ikke kommer med de forpligtelser en fast stilling medfører. Der er naturligvis både fordele og ulemper ved et vikarjob. Hvis du er sikkerhedsnarkoman, er det nok ikke det rigtige for dig. Så har du det bedst med et fast job. Men jobsikkerhed er generelt ikke, hvad den har været. I dag er tempoet også højt på arbejdsmarkedet. 

Personaleomkostninger er som regel den største udgiftspost for både service- og produktionsvirksomheder. Derfor er vikarer altid attraktive for virksomheder. Vikarer kan hyres og fyres alt efter behov. Virksomheder er nødt til at være fleksible, hvis de vil være konkurrencedygtige.

keramiker hænder drejer en vase

Frihed vs. sikkerhed

Men for arbejdstagere kan vikarjobs også have fordele. En fast stilling giver den mest sikre indkomst. Men den forpligter også. Ferier skal altid aftales med ledelsen i god tid. Nogle gange allerede i starten af året. Det er altid lidt af en kabale at få ferieplanen til at fungere, når der er mange medarbejdere. Det sker, at du simpelthen ikke kan få ferie, når du har brug for dem. Når der er mange ansatte med børn, vil de alle holde fri i skoleferien, og det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Nogle bliver nødt til at bide i det sure æble. 

Med et vikarjob kan du naturligvis heller ikke bare holde ferie, når det passer dig. Men du bestemmer i stor grad selv, hvornår du vil arbejde. I mange tilfælde kan du også bestemme hvor meget du vil arbejde. Du har jo ikke brug for afspadseringsdage med et vikarjob. Hvis du hører til de folk, der gerne arbejder mere i en periode, så er et vikarjob måske det rigtige for dig. Til gengæld kan du holde fri i mere end de 4-5 ugers industriferien. 

Hvad med jobsikkerhed?

Jobsikkerhed er et begreb fra det forrige århundrede. Frem til 1980’erne blev folk i deres faste stillinger hele deres arbejdsliv, hvis det kunne lade sig gøre. Især job i staten eller offentlige institutioner var eftertragtet, fordi det var livsstillinger. At blive tjenestemand, eller ansat i en tjenestemandslignende stilling var for mange den højeste ambition. 

Man kan mene meget om ”new public management”, der kom over os i 1980’erne. Men det har i hvert fald rystet op i de fastfrosne arbejdsforhold. I bestemte professioner kunne folk slet ikke fyres, ikke engang når virksomheden var ved at bukke under. 

I dag er den slags jobsikkerhed et minde blot. Nogle synes det er skidt, andre glæder sig over det. 

Uanset hvad, så har det sat skub i arbejdsmarkedets udvikling. Arbejdsmarkedet er blevet mere ustabil. Det har også ført til begrebet ”livslang læring”. Folk i livsstillinger havde tit ingen motivation til at videreuddanne sig. I dag skal du hele tiden være på forkant, hvis du vil have en chance for at finde et godt job. Også som vikar skal du sørge for at holde din faglighed ajour.

gamerstol

Med et vikarjob kan du få mere tid til fritidsinteresser

Hvad gør du i din fritid? Som vikar er det tit muligt at få nogle andre arbejdstimer end lige præcis 37 timer om ugen. Der er for eksempel mange vikarjobs, der er deltidsstillinger. Det betyder, at du kan have mere tid til dine fritidsinteresser.  

Er du gamer? Så er det vigtigt med en god gamerstol for at holde din ryg i orden. At sidde i timevis er nemlig meget ødelæggende for ryggen. Luftgeværskydning er også en fin fritidsbeskæftigelse. Luftgeværer med kaliber 4,5 mm kræver ingen våbentilladelse. De er heller ikke dyre. Men luftgeværskydning er ægte skydning. Det er faktisk mere udfordrende at skyde med et luftgevær end med en salonriffel. 

Hvis du er til fitness, så kan en romaskine anbefales. En romaskine kan godt kaldes for den ultimative fitness maskine. Den træner hele kroppen uden at overbelaste led og sener. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.